duminică, 23 aprilie 2017

Ienuparul planta medicinala

Ienuparul planta medicinala

Ienupărul
este o plantă medicinala cunoscută pentru conurile sale și utilizările sale variate. Bacele sale sunt folosite pentru a produce ulei esențial, adesea utilizat în tratamente naturiste, aromaterapie și în industria alimentară. De asemenea, ienupărul este recunoscut pentru proprietățile sale tradiționale în medicina populară, inclusiv în tratarea unor afecțiuni digestive și a infecțiilor tractului urinar.

Ienupărul -JUNIPERUS COMMUNIS- Plantă Medicinală

Ienupărul (JUNIPERUS COMMUNIS) creste in regiunile muntoase pe pasunile montane, in zone stancoase. El se mai numeste si anaperi,archis,cetina, feniar,ialovat,turtei. Tufele ienuparului nu-si pierd frunzele aciculare. Frunzele ating o inaltime de trei pana la patru metri.

Fructele au o culoare albastru inchis spre negru,ele se coc o data la doi ani. In jurul fructelor sunt tepi. Daca perioada de inflorire a ienuparului este aprilie-mai,fructele se coc abia la sfarsitul lui septembrie - inceputul lunii octombrie (dupa doi ani).

Fructele de ienupăr (bobitele) au un miros placut datorita uleiului volatil pe care il contin. Mai contin zaharuri, rasina,saruri de potasiu si un principiu amar.

Gustul este dulceag cu o aroma specifica,ceea ce face ca bobitele sa fie folosite drept condiment in arta culinara impreuna cu ienibaharul sau coriandrul.

Ienupărul -tratamente Naturiste

Ienupărul -tratamente Naturiste

Ienupărul
, mai exact fructele sale, poseda proprietati diuretice puternice, sunt dezinfectante si cicatrizante, sunt folosite si de asemenea in bolile de rinichi si ale vezicii urinare.

Este indicat folosirea plantei medicinale pentru reumatism, guta si hidropizie (acumularea de apa in tesuturi). Multi locuitori din satele de munte in special din Italia, Austria si Germania pretuiesc puterea tamaduitoare a ienuparului in cazurile de raceala, bronsite acute sau cronice. Ei au mereu in casa si rachiul de ienupăr denumit WACHOLDER, acest snaps medicinal.

Olandezii dau aroma rachiului lor national GENEVER folosind boabe de ienupăr, iar englezii dau ginului o aroma specifica cu fructe de ienupăr si aceasta inca din sec. XVII.

Mancate in stare cruda,boabele de ienupăr stimuleaza pofta de mancare,ajuta in cazurile de slabiciune generala la copii,precum si in anemie.Totodata ceaiul din fructele plantei combat dispepsiile (diaree si varsaturi).Primavara se face o cura de depurare a sangelui folosind aceste boabe ca decoct.

Uleiul extras din fructele ienuparului si amestecat cu alcool rafinat de 38-40% (un mililitru ulei la 100 grame alcool) foloseste pentru frectii in cazul durerilor articulare provocate de reumatism. Ienupărul se foloseste cu succes si in tratarea altor afectiuni si boli,cum ar fi: piatra si nisip la vezica urinara, boli de piele, eczeme,scabie, boli de ficat.

Macerat (la rece) de ienupăr

Doua lingurite varfuite cu bobite uscate si zdrobite se pun la 200 ml de apa rece. Se lasa 8-10 ore. Apoi se bea ca ratie zilnica.

Decoct de ienupăr

Se iau 100 de grame de boabe uscate,se pun intr-o jumatate de litru de apa rece,se lasa o ora,apoi se pun la fiert,se lasa sa fiarba acoperti timp de 10-15 minute.Se ia cate o lingura inainte de fiecare masa (pentru bolile aparatului digestiv).

Ceai (infuzie) de ienupăr

Doua lingurite varfuite cu boabe (zdrobite,maruntite) se pun la o cana (250 ml) cu apa clocotita,se lasa doua minute, apoi se strecoara. Se beau doua cani zilnic.

Atentie tratamentul nu dureaza mai mult de trei saptamani.

Tinctura de ienupăr

Este unul din cele mai puternice remedii cu efect diuretic, antiseptic renourinar si depurativ din flora noastra. Boabele de ienupăr se maruntesc fin cu ajutorul rasnitei electrice de cafea sau in piua. Se pun 15 linguri de pulbere intr-un borcan cu filet, adaugandu-se apoi doua pahare de alcool alimentar (90-96 grade) si un pahar de apa, amestecandu-se totul cat mai bine. Se inchide borcanul si se lasa totul la macerat vreme de zece zile, dupa care tinctura obtinuta se filtreaza prin tifon si se trage in sticlute mici, inchise la culoare.

Infuzie combinata din boabe de ienupăr

Se foloseste in special contra gutei si contra afectiunilor reumatice, avand un puternic efect depurativ si antiinflamator. Se pun 3-4 lingurite de boabe maruntite la macerat, in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata de ienupăr, care se foloseste intern (2-3 cani pe zi).

Tratamente Naturiste cu fructe crude de ienupăr

Se mesteca zilnic 5-8 boabe in stare cruda. Cura se intinde pe 4-5 saptamani.Se recomanda persoanelor cu stari de slabiciune,lipsa poftei de mancare.Bolnavii de rinichi vor evita acest fel de cura.Se interzice categoric femeilor in perioada de sarcina.

Rachiu de ienupăr

In 500 ml de apa se pun 100 grame boabe proaspat culese. Se fierb intr-un vas acoperit. Apoi se strecoara, se pun 100 grame de zahar si se lasa sa dea de 2-3 ori in clocot. Se toarna 500 ml alcool rafinat 38-40%.Se foloseste la nevoie cate un paharel in starile de răceala sau dispepsii.

Pulbere de ienupăr

Se foloseste inainte de masa ca aperitiv, contra dispepsiei, ca diuretic usor si antispastic. Se obtine prin macinarea fina, cu rasnita electrica de cafea, a fructelor uscate de ienupăr. Depozitarea pulberii obtinute astfel se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 2 saptamani (deoarece uleiurile volatile se evapora foarte rapid). De regulam se administreaza de 3 ori pe zi cate o lingurita rasa, pe stomacul gol.




vineri, 24 martie 2017

iarba sarpelui planta medicinala

iarba sarpelui planta medicinala

Iarba Șarpelui
este o plantă medicinală cu flori albastre-violete, originară din Europa și Asia de Vest. Cunoscută pentru utilizările sale în tratamente naturiste, această plantă este apreciată pentru potențialele sale proprietăți curative. Cu frunze și flori atrăgătoare, este utilizată pentru diverse afecțiuni.

Iarba Şarpelui - ECHIUM VULGARE- Plantă Medicinală

Alte denumiri populare pentru iarba şarpelui: buruiana de roseata,boranta, capul viperei,capul veveritei, coada vulpii,iarba lui cel slab, iarba naparcii, limba boului, ochiul veveritei, rumeneala,sudoarea calului,unguri, ursoaica,vipera,viperina.

Raspandire: iarba şarpelui este intalnita prin locuri virane,parloage, marginea drumurilor, terasamente de cai ferate,fanete, de la campie pana in regiunea montana.

Organul vegetal utilizat:partile aeriene ale plantei.

Perioada de recoltare: iarba şarpelui se recolteaza din iulie si pana in august.

Iarba Şarpelui -TRATAMENTE NATURISTE

Iarba Şarpelui -TRATAMENTE NATURISTE

Iarba Şarpelui
, trateaza cu suces dizenteria, diareea si anemiile.Planta medicinală, se utilizeaza doar in uz intern, sub forma de infuzie sau decoct.

Pentru tratarea anemiilor planta se administreaza sub forma de ceai (decoct sau infuzie) de trei ori pe zi (o cana de ceai bauta cu inghitituri mici) dupa mesele principale.

Pentru si tratarea dizenteriilor a diareelor ceaiul se administreaza racit (la temperatura camerei) pe stomacul gol.

Ceai infuzie de Iarba Şarpelui

Se pun 20 g (cca o lingurita) de planta uscata intr-un litru de apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute, se strecoara si se beau 2 cani pe zi pentru tratarea diareei si dizenteriei. Infuzia se mai foloseste sub forma de gargara, ajuta in faringite si stomatite. In caz de plagi, furunculoza, se aplica comprese cu aceasta infuzie de iarba şarpelui, aceasta avand un important efect antibiotic.

Tusea se trateaza cu infuzie de iarba şarpelui deoarece are efect emolient si antiinflamator.Planta ajuta foarte mult pentru tratarea stafilococilor si a enterobacteriilor deoarece are o puternica actiune antibiotica.

Pentru infectii respiratorii, planta se foloseste sub forma de infuzie, pentru efectul sau emolient, expectorant si antibiotic.Datorita continutului de alantoina, s-a constatat ca are si rol anticancerigen.

Ceai decoct de iarba şarpelui

Se amesteca in parti egale plantele uscate de iarba şarpelui si coada racului. Din acest amestec se pune cca o lingurita la un litru de apa rece care se fierbe timp de cinci minute. Ceaiul se lasa apoi la infuzat 10 minute, se strecoara si se beau 2 cesti pe zi;






luni, 30 ianuarie 2017

Gutuia-Planta Medicinala

Gutuia nu este doar un fruct delicios, ci și o plantă medicinala cu proprietăți terapeutice.Semințele, fructele și frunzele sale au fost utilizate în medicina tradițională pentru tratarea afecțiunilor respiratorii și a durerilor de gât. Oferind antioxidanți și fibre, gutuia devine o resursă valoroasă pentru sănătate.

Gutuia-Planta Medicinala

Gutuia - CYDONIA OBLONGA- Planta medicinala

Gutuiul este un arbore originar din Asia. In latina i se spune CYDONIA OBLONGA. Popular,lumea ii mai spune gutuias sau alamaior. Fructele gutuiului sunt deosebit de aromate.

Este un arbore fructifer inrudit cu marul si parul. Este cunoscut din antichitate, fructele sale fiind folosite in gastronomie sau in medicina populara, alaturi de seminte si frunze.

Gutuia -TRATAMENTE NATURISTE

Gutuia -TRATAMENTE NATURISTE

Gutuia
este recomandata bolnavilor ce au stomac lenes. Proprietatile gutuiului asupra stomacului sunt calmante si sedative.

Fie sub forma de sirop,de jeleu, marmelada sau mancare de gutui, aceste fructe amelioreaza starile de diaree, hemoroizi,sau hemoragii ale uterului.

Samburii de gutuie folosesc la prepararea unui ceai care vindeca tusea, bronsita si raguseala. Acest ceai se prepara dintr-o lingurita de samburi de gutuie care se zdrobesc, se oparesc cu o cana de apa clocotita si se lasa un minut. Se indulceste apoi cu miere de albine sau putin zahar.

Din frunzele gutuiului uscate (contin substante astringente) se prepara un ceai pentru combaterea diareei.

Datorita gustului exceptional,din frunzele gutuiului,frag,mur, zmeur,fructe de maces,stafide, fructe uscate de mur, fragi si afine,se prepara un ceai aromat numit Lady M's SPECIAL TEA.

Ceai (infuzie) de gutui

Peste 30 g flori de gutui (sau 50 g frunze de gutui) se toarna 1 l de apa clocotita si se lasa la infuzat 15 minute.Se strecoara si se iau cate 100-200 ml de trei ori pe zi sau in timpul accesului de tuse, care va fi calmat rapid.

Macerat la rece de GUTUI

O lingura de seminte la o cana (250 ml) cu apa, se lasa la macerat doua-trei ore, se strecoara, se aplica comprese locale in caz de degeraturi, din care una seara inainte de culcare.

Leac natural de gutui pentru diaree

Fructul se da pe o razatoarea cu ochiurile mari si se fierbe intr-un-un litru de apa, la foc mic, pana cand lichidul scade la jumatate. Apoi se adauga trei lingurite de zahar brun si se lasa sa mai clocoteasca de doua-trei ori. Leacul obtinut se consuma in aceeasi zi.Mai mult, acest remediu s-a dovedit foarte bun cand este folosit ca adjuvant in cazul hemoragiilor uterine si al hemoroizilor.

Reteta naturista cu gutuie pentru revitalizare

Se spala bine fructele si se rad cu coaja cu tot, indepartand samburii. Se adauga pectina, amestecand ingredientele usor cu o lingura de lemn. In final, se aduga mierea.Continutul se pune intr-un vas smaltuit si se lasa sa dea in clocot. Vasul se tine pe foc timp de 30 de secunde.

Marmelada se toarna fierbinte in borcane incalzite, se acopera etans cu capace si se tine cu gura in jos timp de un minut. Dupa racire, marmelada se pastreaza la frigider, iar dupa desfacere, marmelada se consuma in cel mult 14 zile, ca desert sau la micul dejun.

Lotiune antirid cu gutuie

Cojile de la trei gutui se lasa sa se macereze intr-un vas cu alcool de secara sau de fructe, vreme de 14 zile. Lichidul trebuie sa acopere nivelul cojilor cu un centimetru. Cu acest macerat, care se pastreaza la rece, se tamponeaza zonele cu tendinta de ridare. Remediul se poate obtine atat din coji crude , cat si din coji uscate.

sâmbătă, 21 ianuarie 2017

Ghintura galbena planta medicinala

Ghințura galbenă este o plantă medicinală erbacee cu flori mari, galbene, recunoscută pentru proprietățile sale terapeutice. Utilizată în medicina tradițională pentru îmbunătățirea digestiei și stimularea poftei de mâncare, această plantă perenă este prețuită pentru contribuția sa în domeniul sănătății.

Ghintura galbena planta medicinala

Ghinţura galbenă- GENTIANA LUTEA- Plantă medicinală

Ghinţura galbenă - GENTIANA LUTEA, creste numai in zone inalte,de munte. Prefera solul bogat in piatra calcaroasa, in zonele mai umbroase de munte (peste 1500 m altitudine, dar nu zone ocolite de lumina soarelui.In unele tari s-a incercat si reusit aclimatizarea in gradini.

Planta atinge o inaltime a tulpinei de 50-150 cm.Rădăcina de ghinţură galbenă, este folosita in medicina naturista.

Rădăcina se scoate din pamant incepand cu prima decada din luna septembrie pana la finele lunii octombrie. Rădăcina, trebuie scoasa cu atentie pentru ca in pamant sa mai ramana o parte, din care anul urmator sa rasar o alta plantă. Planta este protejata de lege in multe tari si creste in zone de rezervatie naturala.

Ghinţura galbenă -Tratamente Naturiste

Ghinţura galbenă -Tratamente Naturiste

Rădăcina
contine substante amare, uleiuri eterice,pectina. La inceput gustul se apropie de dulce dar apoi devine amar puternic.

Inca din vechime plantamedicinală se folosea ca medicament. Datorita principiilor amare,este buna pentru combaterea lipsei poftei de mancare, in tratamentul afectiunilor stomacului si intestinelor.

Rădăcina de Ghinţura galbenă are o proprietate deosebita:mareste numarul globulelor albe si rosii,sporind capacitatea de aparare a organismului.

Ceaiul preparat prin macerare la rece, ajuta in stimularea functiei bilei si ficatului. Totodata combate starile de anemie si starile de debilitate.Ajuta in tratamentul bolilor de inima si al bolilor de rinichi. In unele zone se foloseste si ca mijloc vermifug.Ceaiul din rădăcină combate foarte bine orice fel de frisoane.

Atentie foarte mare: Rădăcina de Ghinţura galbenă nu se fierbe.

Se prepara fie un extract la rece (o lingurita de rădăcină maruntita lasata intr-o cana cu apa rece timp de 10 ore) sau se poate folosi sub forma de pulbere (cate o jumatate de lingurita) de doua ori pe zi. Se bea cu un pahar cu apa rece.

In zonele muntoase din Germania de sud, din Austria,Italia si Elvetia, se prepara un rachiu traditional numit ENZIAN. Cate o jumatate de paharel din acest rachiu numit ENZIAN luat la pranz si seara inainte de masa, linisteste stomacul si apara organismul de infectii.Gustul amarui al rachiului numit ENZIAN se corecteaza cu seminte de anason si putin zahar.

Ceai (macerat la rece) din Rădăcina de Ghinţură

O jumatate de lingurita de rădăcina maruntita,se pune la macerat la rece intr-o cana (250 ml) cu apa rece. Se lasa sa stea cel putin 8 ore,apoi se strecoara,se bea in trei portii cu o jumatate de ora inainte de masa.

Pulbere din Rădăcina de Ghinţură

Din rădăcina uscata,se prepara o pulbere din care se ia o jumatate de lingurita impreuna cu un pahar de apa rece.Acest mod ajuta la combaterea frisoanelor si in combaterea viermilor intestinali.

Rachiu de Ghinţura galbenă - ENZIAN

O lingura cu varf de rădăcină maruntita se amesteca cu 400-500 ml alcool rafinat (sau rachiu natural) de 38-40%. Se lasa timp de 10-14 zile,se corecteaza gustul cu seminte de anason si zahar. Se bea cate o jumatate de paharel la nevoie.

Vin de Ghinţura galbenă

Intr-un litru de vin se pot pune 50 de grame de plantă maruntita – se lasa la macerat timp de 8 zile, agitand cat se poate de des. La final se strecoara, se adauga putina miere si se ia o lingurita inainte de mesele principale, cu jumatate de ora.