sâmbătă, 21 ianuarie 2017

Ghintura galbena planta medicinala

Ghințura galbenă este o plantă medicinală erbacee cu flori mari, galbene, recunoscută pentru proprietățile sale terapeutice. Utilizată în medicina tradițională pentru îmbunătățirea digestiei și stimularea poftei de mâncare, această plantă perenă este prețuită pentru contribuția sa în domeniul sănătății.

Ghintura galbena planta medicinala

Ghinţura galbenă- GENTIANA LUTEA- Plantă medicinală

Ghinţura galbenă - GENTIANA LUTEA, creste numai in zone inalte,de munte. Prefera solul bogat in piatra calcaroasa, in zonele mai umbroase de munte (peste 1500 m altitudine, dar nu zone ocolite de lumina soarelui.In unele tari s-a incercat si reusit aclimatizarea in gradini.

Planta atinge o inaltime a tulpinei de 50-150 cm.Rădăcina de ghinţură galbenă, este folosita in medicina naturista.

Rădăcina se scoate din pamant incepand cu prima decada din luna septembrie pana la finele lunii octombrie. Rădăcina, trebuie scoasa cu atentie pentru ca in pamant sa mai ramana o parte, din care anul urmator sa rasar o alta plantă. Planta este protejata de lege in multe tari si creste in zone de rezervatie naturala.

Ghinţura galbenă -Tratamente Naturiste

Ghinţura galbenă -Tratamente Naturiste

Rădăcina
contine substante amare, uleiuri eterice,pectina. La inceput gustul se apropie de dulce dar apoi devine amar puternic.

Inca din vechime plantamedicinală se folosea ca medicament. Datorita principiilor amare,este buna pentru combaterea lipsei poftei de mancare, in tratamentul afectiunilor stomacului si intestinelor.

Rădăcina de Ghinţura galbenă are o proprietate deosebita:mareste numarul globulelor albe si rosii,sporind capacitatea de aparare a organismului.

Ceaiul preparat prin macerare la rece, ajuta in stimularea functiei bilei si ficatului. Totodata combate starile de anemie si starile de debilitate.Ajuta in tratamentul bolilor de inima si al bolilor de rinichi. In unele zone se foloseste si ca mijloc vermifug.Ceaiul din rădăcină combate foarte bine orice fel de frisoane.

Atentie foarte mare: Rădăcina de Ghinţura galbenă nu se fierbe.

Se prepara fie un extract la rece (o lingurita de rădăcină maruntita lasata intr-o cana cu apa rece timp de 10 ore) sau se poate folosi sub forma de pulbere (cate o jumatate de lingurita) de doua ori pe zi. Se bea cu un pahar cu apa rece.

In zonele muntoase din Germania de sud, din Austria,Italia si Elvetia, se prepara un rachiu traditional numit ENZIAN. Cate o jumatate de paharel din acest rachiu numit ENZIAN luat la pranz si seara inainte de masa, linisteste stomacul si apara organismul de infectii.Gustul amarui al rachiului numit ENZIAN se corecteaza cu seminte de anason si putin zahar.

Ceai (macerat la rece) din Rădăcina de Ghinţură

O jumatate de lingurita de rădăcina maruntita,se pune la macerat la rece intr-o cana (250 ml) cu apa rece. Se lasa sa stea cel putin 8 ore,apoi se strecoara,se bea in trei portii cu o jumatate de ora inainte de masa.

Pulbere din Rădăcina de Ghinţură

Din rădăcina uscata,se prepara o pulbere din care se ia o jumatate de lingurita impreuna cu un pahar de apa rece.Acest mod ajuta la combaterea frisoanelor si in combaterea viermilor intestinali.

Rachiu de Ghinţura galbenă - ENZIAN

O lingura cu varf de rădăcină maruntita se amesteca cu 400-500 ml alcool rafinat (sau rachiu natural) de 38-40%. Se lasa timp de 10-14 zile,se corecteaza gustul cu seminte de anason si zahar. Se bea cate o jumatate de paharel la nevoie.

Vin de Ghinţura galbenă

Intr-un litru de vin se pot pune 50 de grame de plantă maruntita – se lasa la macerat timp de 8 zile, agitand cat se poate de des. La final se strecoara, se adauga putina miere si se ia o lingurita inainte de mesele principale, cu jumatate de ora.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.